Om oss

 

Hej och välkommen till min hemsida!

Jag heter Lena Dukell och bor med min man Christer i Stjärnholm som ligger mellan Nyköping och Oxelösund, ca 11 mil söder om Stockholm. Vi har två vuxna barn, Melina och Dennis. 

 Vi skaffade våra första gemensamma katter 1993, först en Perser och strax efter en Helig Birma.

 Våren 2003 blev jag sugen på att skaffa en ny katt efter att vår Birma hastigt gick bort, och eftersom jag alltid drömt om en chinchillaperser sedan jag var barn blev det silverkatter jag letade efter i första hand. Det slutade med att jag köpte Lizzie. Hon var så söt och mysig så henne kunde jag inte motstå. När jag hämtade henne föreslog uppfödaren att jag skulle ta en kull på henne vartefter, så då började jag läsa allt jag kom över om silverkatter och sedan var jag fast!

 Några månader senare köpte jag en chinchillahona som var helt underbar både i utseende och sätt och det var då jag bestämde mig för att skaffa ett stamnamn och efter ett tags funderande kom jag på Ma'Chillas! Inte så dumt om jag får säga det själv. Efter ett tag köpte jag en chinchillahane men eftersom det visade sig att han var kryptokid blev han senare kastrerad. Även honan blev kastrerad efter en jobbig livmoderinflammation. Ett tag där funderade jag på att strunta i det där med uppfödning men skam den som ger sig. Någon gång ska väl turen vända tänkte jag.

 Jag parade Lizzie med en fin chinchillahane och det blev två underbara shaded silver bebisar. Jag behöll honan i kullen som fick heta Afrodite. Hon har varit en jättebra mamma till de kullar hon har fått.

Sommaren 2004 flyttade Lucifer, en fin shaded silver hane till oss. Han gav oss många fina ungar under de åren han bodde hos mig. 

Fala, ännu en underbar katt, som har fått många kullar som hon skött exemplariskt. Hon är numera kastrerad och bor hos en ny familj.

 På sensommaren 2005 kom mysiga Alva hem till oss och hon gav oss helt underbara kattungar ända fram till hon blev 10 år då hon pensionerades. Senare på hösten kom Sandi som också gav oss många fina kullar genom åren.

Våren 2006 köpte vi en fin chinchillahane från S*Ogopogo's. Lancelot gav oss många fina kattungar. 

Vintern 2008 föddes en otroligt ljus chinchillahane här hos oss som jag snabbt bestämde mig för att behålla. Han var i princip helt vit från början med lite tipping på svansen bara när han föddes. Sånt är man inte bortskämd med. Qing som han fick heta växte upp och visade sig bli en ståtlig kille med massor av härlig ljus päls. Han hade en cobby och kraftig kropp och en alldeles lagom nos. En riktig snygging! Sedan att han även blev den trevligaste katten jag någonsin har haft här är ännu ett plus. Han var en duktig hane som visste hur man uppvaktar tjejer och fick massor av fina härliga kattungar efter sig. Qing kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan och jag hade önskat att han hade fått bli mer än 12 år. Han är djupt saknad av oss alla :(

Hösten 2009 köpte vi en fin och mycket ljus shaded silver kille från S*Iskristallens med helt nya och intressanta linjer. 

Under år 2013 tillkom det två underbara katter som jag har köpt in i katteriet. S*Heliotrope's Qintessa "Blondie" som är en storväxt, väldigt ljus chinchillahona. Tack Eva för att jag fick förtroendet att få ta hand om Blondie! Hon har fått kattungar som hon var jätteduktig med att sköta om. På hösten kom Chimel's Teddy, som har en otroligt mysig personlighet. Han blev könsmogen väldigt tidigt och parade sin första hona, Blondie, när han var drygt 9 månader. Stort tack till Carina på Chimel's för denna härliga kille! Han är kastrerad och bor hos en ny familj nu.

Många katter har omplacerats och många har tillkommit under åren som gått. Antalet fertila katter som ingår i uppfödningen varierar. Alla katterna hålls i päls så gott det går och jag är mycket noga med skötseln av katterna. De kammas ca 3 gånger i veckan och duschas så fort det behövs. Hur ofta en katt behöver duschas är väldigt individuellt beroende på pälskvalité. Det kan variera från en gång i månaden till två gånger per år beroende på vilken av mina katter det är. En gång i veckan vägs allihop. De är vana vid att kliva upp i en korg på vågen och står stilla medan jag antecknar vikten. Detta innebär att jag direkt märker om det är något som är galet och kan ta tag i det. När vi har kattungar vägs de varje dag för att kontrollera att de mår bra och får i sig vad de behöver.

Katterna är uppdelade i olika grupper eftersom katter oftast inte trivs tillsammans om de blir för många. Grupperna brukar bestå av två till fem katter i varje men sista åren har vi haft fler vid vissa tillfällen och det har fungerat skapligt det med. Grupperna varieras då och då för att alla katter ska försöka vänja sig med alla men ibland går det inte att få vissa katter att tolerera varandra tyvärr. Jag strävar efter att ha en lugn grupp som trivs tillsammans och om det är någon som förstör stämningen för de andra så omplacerar jag hellre den katten så att det kan bli lugnt igen. Hanarna bor som vuxna i egna separata rum men de har nästan alltid sällskap av en eller två honor. Det finns tillgång till fyra separata rastgårdar så de flesta kan komma ut och lufta sig dagtid under tiden april till oktober. Resten av året får de snällt stanna inomhus.

Kattungarna föds nästan alltid i vårt sovrum där jag har full kontroll över dem. De bor sedan i en bolåda de första tre veckor alldeles intill min säng, sedan börjar de bli mer rörliga och behöver mer plats så då får de flytta ut på golvet i en gallerhage som kan göras i olika storlekar efter behov, antal ungar och plats. Strax efter sex veckors ålder börjar de visa att hagen är tråkig och då är det dags att ta bort den. Bor de kvar i vårt sovrum vid den här tidpunkten så brukar de strax hitta upp i sängen och sova hos oss på nätterna. När kattungen väl har flyttat börjar ett nytt liv för den med helt nya rutiner, människor, lukter och ljud - men som tur är vänjer de sig ganska snabbt :)

Målet med uppfödningen är att få fram friska och sunda katter med bra temperament passande till först och främst sällskap. Ingen kattunge säljs med utställnings- eller avelsgaranti utan huvudmålet med din kattunge ska vara att den får vara en härlig familjemedlem.

Våra kattungar får oftast det mer klassiska utseendet med en normal och sund nos. Det finns inget vackrare än en klassisk chinchillaperser!

Vi avlar fram Perser i färgerna chinchilla och shaded silver med både svart och blå tipping. 

Ni vet väl att chinchillan kallas för katternas Rolls Royce!

Våra katter är mitt största intresse och eftersom jag är hemma om dagarna har jag all tid i världen för dem och för de kattungar som vi har då och då.

 Mitt stamnamn S*Ma'Chillas är godkänt och registrerat i Sverak 2003-12-16 och jag är medlem i Östkattens kattklubb.

Jag är SVERAK-diplomerad kattuppfödare.

Jag har tillstånd att föda upp katter enligt djurskyddslagen § 16.

Alla våra katter är PKD-fria genom DNA-test. 

Vi har inga katter i bur!

Mina bilder som jag visar upp på hemsidan är inte Photoshoppade på något sätt som många andra gör har jag sett. De ritar dit starkare lining och ändrar ögonens färg och många ljusar även upp bilderna. Jag förskönar inte mina katter utan de ser ut som de gör på bilderna. Vackra eller hur?! 

Min största förhoppning är att vi uppfödare kunde bli lite bättre på att samarbeta med varandra. Det skulle rasen tjäna på.

Hoppas att du ska trivas på min hemsida!